Lava cakejes

Meer over

LA
Soort
Baksel
Portie
7 cupcakes
Labels
CupcakesZoet

Ingredienten

  • 100 g pure chocolade
  • 100 g suiker
  • 100 g zachte ongezouten roomboter
  • 3 maat M eieren
  • 50 g tarwebloem
  • snufje zout
  • 200 g genache
  • (vloeibare) boter en cacaopoeder voor invetten

Stappen

Beslag

  • Smelt in een pannetje de boter en de chocolade tot een egaal mengsel. Het is makkelijker om eerst wat gesmolten boter te hebben, alvorens de chocolade toe te voegen. Dit voorkomt aanbranden.
  • Als dit geheel gesmolten is, haal je het van het vuur om af te koelen. Blijf af en toe roeren.
  • Klop ondertussen de eieren met het suiker luchtig.
  • Voeg aan de eieren het bloem en snufje zout toe. Mix dit tot het geheel is opgenomen
  • Als de chocolade genoeg is afgekoeld (warm, maar aan te raken is al goed), kan dit toe worden gevoegd aan het eier-bloem mengsel. Mix ook dit tot het geheel is opgenomen.
  • Zet het beslag in een afgesloten bak of in een spuitzak in de koelkast.

Vulling

  • Maak de genache volgens recept
  • Laat afkoelen en plaats in de koelkast totdat deze gestold is.

Vullen en bakken

  • Vet de vormpjes in met (vloeibare) boter
  • Doe een beetje cacaopoeder in het vormpje. Klop dit door vormpje heen en doe het restant in het volgende vormpje. Dit kan ook met bloem, maar geeft een witte gloed op het cakeje.
  • Doe een bodempje deeg in een vormpje (ongeveer ⅓ van de vorm)
  • Leg een stukje vulling in het midden. Vul de rest van het vormpje met deeg. Let op: het deeg wordt eerst vloeibaarder in de oven, dus zorg dat het vormpje niet te vol zit en overloopt in de oven.
  • Bak de cakejes zo’n 18 minuten bij 200 graden
  • De cakejes zijn klaar als ze niet meer nat lijken (minder glimmen) en lichtelijk terugveren als je er met een vinger op drukt. Test dit NIET met een prikker!

Tips

Orginele recepten voor lava cakejes maken geen gebruik van genache. De vloeibare kern bestaat uit ongegaard cake beslag. Bij dit recept komt de baktijd iets minder nauw, doordat de kern altijd vloeibaar zal blijven. Tevens is er geen risico meer op het eten van rauwe beslag.