Naan brood
Meer over
NA
- Soort
- Bijgerecht
- Portie
- 2 personen
- Labels
- Brood
Ingredienten
- 125 g tarwe bloem
- 125 g volkoren tarwe meel
- 5 g zout
- 0.5 zakje gist
- 25 g gesmolten boter
- 88 g (dikkere) yoghurt
- 88 g lauwwarm water
- toevoegingen zoals gemalen koriander en zwarte peper
- extra gesmolten boter (of vloeibare boter) met eventueel verse knoflook en rozemarijn
Stappen
Deeg
- Doe de gist bij het lauwwarme water. Eventueel met beetje suiker of bloek om gist te activeren
- Doe de bloem, zout en eventuele kruiden en specerijen in een grote kom en meng dit
- Smelt de boter (zorg dat deze niet warmer is dan nodig) en voeg dit samen met de yoghurt toe aan het bloemmengsel.
- Voeg het gistmengsel toe en kneed het geheel in 5-10 minuten tot een soepel en elastisch geheel. Het deeg hoort plakkerig te zijn. Als dit te erg is, kan je wat bloem toevoegen.
- Vet een kom in en leg daar de deegbal in. Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg minstens 1 uur rijzen (liefst op een iets warmere plaats)
- Maak ondertussen de topping klaar met toevoegingen naar wens.
- Verwarm de oven, inclusief bakplaat, voor op 250 graden.
- Na het rijzen is het deeg ongeveer verdubbeld in volume. Kneed het deeg kort door en verdeel in de gewenste delen.
- Rek het deeg uit tot plakken van ongeveer 0.5-1 cm op bakpapier
- Smeer het deeg in met boter / topping mengsel en laat het deeg nog enige tijd rusten
Bakken
- Zodra de oven op temperatuur is en het deeg zo'n 20 minuten heeft kunnen rusten, kan het brood worden gebakken
- Haal de warme bakplaat uit de oven en leg het brood op de bakplaat
- Bak de naans goudbruin en gaar in 6-9 minuten
- Smeer direct na bakken nog eens in met topping voor meer smaak.
Serveren
Serveer direct na het bakken bij een curry