Naan brood

Meer over

NA
Soort
Bijgerecht
Portie
2 personen
Labels
Brood

Ingredienten

  • 125 g tarwe bloem
  • 125 g volkoren tarwe meel
  • 5 g zout
  • 0.5 zakje gist
  • 25 g gesmolten boter
  • 88 g (dikkere) yoghurt
  • 88 g lauwwarm water
  • toevoegingen zoals gemalen koriander en zwarte peper
  • extra gesmolten boter (of vloeibare boter) met eventueel verse knoflook en rozemarijn

Stappen

Deeg

  • Doe de gist bij het lauwwarme water. Eventueel met beetje suiker of bloek om gist te activeren
  • Doe de bloem, zout en eventuele kruiden en specerijen in een grote kom en meng dit
  • Smelt de boter (zorg dat deze niet warmer is dan nodig) en voeg dit samen met de yoghurt toe aan het bloemmengsel.
  • Voeg het gistmengsel toe en kneed het geheel in 5-10 minuten tot een soepel en elastisch geheel. Het deeg hoort plakkerig te zijn. Als dit te erg is, kan je wat bloem toevoegen.
  • Vet een kom in en leg daar de deegbal in. Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg minstens 1 uur rijzen (liefst op een iets warmere plaats)
  • Maak ondertussen de topping klaar met toevoegingen naar wens.
  • Verwarm de oven, inclusief bakplaat, voor op 250 graden.
  • Na het rijzen is het deeg ongeveer verdubbeld in volume. Kneed het deeg kort door en verdeel in de gewenste delen.
  • Rek het deeg uit tot plakken van ongeveer 0.5-1 cm op bakpapier
  • Smeer het deeg in met boter / topping mengsel en laat het deeg nog enige tijd rusten

Bakken

  • Zodra de oven op temperatuur is en het deeg zo'n 20 minuten heeft kunnen rusten, kan het brood worden gebakken
  • Haal de warme bakplaat uit de oven en leg het brood op de bakplaat
  • Bak de naans goudbruin en gaar in 6-9 minuten
  • Smeer direct na bakken nog eens in met topping voor meer smaak.

Serveren

Serveer direct na het bakken bij een curry