Kerststol
Meer over
KE
- Soort
- Baksel
- Portie
- 1 groot brood
- Labels
- BroodZoet
Ingredienten
- 375 g bloem
- 10 g gist
- 50 g suiker
- 160 g lauwwarme volle melk
- 60 g ei (maat M)
- 0.5 tl koekkruiden
- 7 g zout
- 75 g ongezouten roomboter
- 100 g rozijnen
- 75 g blanke rozijnen
- 75 g gedroogde cranberries
- 100 g geblancheerde, gepelde amandelen
- extra zonnebloemolie
- extra boter
- extra poedersuiker
- 1 recept amandelspijs
Stappen
Bereiden
- Wel de rozijnen en cranberries in water, giet ze af en laat ze uitlekken
- Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn (vooral de boter)
- Doe alles behalve de boter (bloem, gist, suiker, zout, melk, ei, koekkruiden) in de staande mixer
- Kneed het deeg zo’n 8 minuten tot een stevig deeg
- Voeg een enkel klontje boter per keer toe. Voeg een nieuwe toe als de vorige is opgenomen in het deeg
- Kneed tot alle boter is opgenomen, er een soepl deeg is ontstaan en er een dun vliesje getrokken kan worden
- Laat het deeg 15 minuten rusten
- Voeg de vullingen toe en kneed deze kort met de hand erdoor
- Leg het deeg in een geoliede bak. Draai het deeg een keer om, zodat alles is bedekt met olie en laat rijzen voor ongeveer 1 uur. Het volume zal niet geheel verdubbelen.
Tweede rijs
- Vet een werkblad in met zonnebloemolie
- Leg het deeg op het werkblad en druk de lucht eruit. Bol het deeg losjes op en laat dit afgedekt liggen voor 15 minuten.
- Druk het deeg uit tot een ovaal van 2 cm dik. Zorg voor dikkere uiteinden. De lengte moet net iets langer zijn dan de amandelspijs
- Leg het amandelspijs op de ovaal
- Vouw het deeg over het amandelspijs heen. Druk het deeg aan beide kanten aan.
- Zorg dat de uiteinden goed dicht zitten, zodat er geen spijs uit gaat komen.
- Leg het brood op een bakplaat met bakpapier
- Werk blootliggende vullingen weg (deze zullen anders verbranden in de oven)
- Laat het brood zo’n 45 minuten rijzen
- Verwarm de oven voor op 180 graden
Bakken
- Bak de stol in totaal voor 35-40 minuten
- Verlaag de temperatuur na 20 minuten van 180 naar 160 minuten. Kijk na 25 minuten hoe de kleur van het brood is. Indien deze al goed bruin is, dek deze dan losjes af met aluminiumfolie
- De stol is gaar als de bovenkant stevig is en er een interne temperatuur van boven de 94 graden is.
- Leg de stol direct op een rooster om af te koelen.
- Bestrijk het brood na 10 minuten koelen met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker
Bewaartips
Bewaar in een goed afgesloten bak of zak. Anders wordt een aangesneden brood snel droog. Bestrooi naar verloop van tijd opnieuw met poedersuiker. Door het vocht uit de lucht is een deel opgelost naar veroop van tijd.